България подкрепя стремежа на Република Северна Македония за членство в ЕС, но стриктно ще следи за изпълнението на двустранния ни Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество през целия преговорен процес на Република Северна Македония с ЕС.

Това е заявил българският външен министър Екатерина Захариева в разговор със северномакедонския ѝ колега Никола Димитров на срещата на държавите от Черно9морското икономическо сътрудничество.

Екатерина Захариева и Никола Димитров обсъдиха и резултатите от състоялото се на 10 юни в София първо заседание на Съвместната междуправителствена комисия, създадена по силата на чл. 12 от Договора за приятелство.

Снимка: Министерство на външните работи

Двамата са говорили и за предстоящото през септември заседание на Съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси. 

Захариева и Димитров потвърдиха необходимостта историците от двете страни в Комисията да ускорят своята работа, като до края на годината бъдат постигнати решения по важни теми от обща история, включително и по съдържанието на учебниците.