Освен възмущението и тъгата след вчерашния атентат срещу Салман Рушди остават въпросите - докога ние, свободните хора,  можем да толерираме агресията срещу нашите ценности, срещу нашите идеи и свободи?

Това написа във „Фейсбук“ българският писател Захари Карабашлиев по повод нападението срещу Салман Рушди. Припомняме, че писателят беше нападнат и намушкан с нож в конферентна зала в град Шътокуа, в щата Ню Йорк, където трябваше да изнесе лекция. Нанесени са му множество удари.

„Мисля си и за писателя Георги Марков, разбира се -- убит в Лондон от същата омраза към словото, от същия тоталитарен бяс, който познаваме и от нацистка Германия и в СССР и комунистическия блок, а сега и в ислямския фундаментализъм. Атентатите срещу "Шарли Ебдо", Политковская, Хлебников, Тео Ван Гог и други незаглушими иначе гласове не са ли достатъчни, за да събудят либералния свят? Големите въпроси: докога можем да толерираме аятоласи, кагебейци, путиноиди, нацисти и всякакви тоталитарни метастази да опитват да ни налагат собствените си идеологии -- с нож, оръжие, самолети или атомни бомби?“, добавя Карабашлиев.

„Каква е нашата съпротива срещу тях? Трябва ли да сме толкова търпеливи? Не ги ли окуражаваме, ако сме толкова пасивни, колкото сме били досега? Не е ли по-лесно просто да ги победим, отколкото да ги чакаме да станат по-добри? Ще се превърнем ли в ТЯХ, ако отвръщаме на злото с подобно? Невежеството е злото. И защото е Невежество, то не схваща, че с нож, куршум, или чадър не може да убие свободата, мисълта, духа... Салман Рушди ще живее“, пише още той в поста си.