Роднините на българинa, който загина при взрив на сграда в Мадрид, все още не могат да приберат останките му у нас. Експлозията, която отне живота му, беше причинена от изтичане на газ.

Българските власти казват, че не са уведомили семейството, защото самоличността на загиналия не била изяснена категорично.

Българският гражданин загина при инцидента на 20 януари. Оказва се, че властите не са уведомили близките на сънародника ни за неговата смърт. Майка му разбира за трагедията от телевизията.

„Само казаха, че Стефко се казва, един българин излезе и каза, че на следващия ден имал рожден ден и аз оттам разбрах, че е моят син, защото на рождения му ден звънях 11 пъти, никой не ми вдигна. И оттам разбрах, никой не ме е потърсил, никой, никой…“, разказва опечалената Иванка Иванова–Джамгозова.  

Само на база на тази информация майката заминава за Мадрид и търси посолството ни. Налага се да даде проба за ДНК тест, който да докаже, че със загиналия са роднини. Предстои синът ѝ да бъде кремиран.

„Не знам да ви кажа как ще ги транспортирам. Ще бъде кремиран тук в Мадрид, обаче доколкото разбрах аз трябва да взема останките и да ги донеса. А пък те не искат да ги изпратят нещо по колет, защото струвало пари пак“, казва Иванка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искам да изразя съболезнование и да изкажа съжаление, че майката на загиналия Г-жа Иванова е научила за смъртта на своя син от медиите. Г-жа Иванова е уведомена за реда по който трябва да процедира - да ангажира траурна агенция, по който да се снабди с необходимите документи за пренасянето на урната до България. Посолството е предоставило координати на траурни агенции в Мадрид, които могат да бъдат ползвани в случая“, пише временно управляващата посолството в Мадрид Албена Гефлер.

По закон близките на загинал в чужбина у нас се уведомяват от МВР след известие, което подава посолството. От МВР съобщиха, че получили грама от Мадрид за убития след взрива, но там самоличността му не била изяснена категорично. Това им попречило да уведомят близките на Стефко за смъртта му.