С кредит от 10 милиона лева, община Харманли ще плаща обезщетение на пострадалите при наводнението в село Бисер през 2012 г. Срещу общината са заведени 33 иска, по част от които тя вече е осъдена.

Общата стойност на исковете е над 4 милиона лева. А лихвите са за над 5 милиона лева, посочи Мария Киркова- кмет на община Харманли.

На 6 февруари 2012 година Тодор Тодоров губи баща си в наводнението заляло Бисер. След потопа, предизвикан от скъсаната стена на язовир Иваново, майка му отключва редица заболявания, той – също.

8 години по- късно семейството му осъди общината за 80 хиляди лева за причинените страдания.

След потопа отнел 9 човешки живота, част от пострадалите получиха нови къщи, а селото - нов мост и улици, но това не спря хората да си потърсят правата в съда.

При бюджет от 25 милиона, общината не може да отдели 10 за обезщетения. И тегли кредит.

А кой ще понесе наказателната вина - все още не е ясно, след като съдът върна на прокуратурата разследването за наводнението в Бисер.

Обвинен за трагедията бе бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова, но хората от Бисер я подкрепиха с подписка.

А Тодор, който осъди общината, още чака виновника. От прокуратурата съобщиха, че разследването приключва в края на юли. След това делото трябва отново да влезе в съда.