Те са пазители на човешки животи. Неуморно от сутрин до вечер са се посветили в името на това да има ден и да има нощ и за други. Те са проф. д-р Никола Владов и проф. д-р Крум Кацаров. 

Лекарят трябва да прави най-доброто за пациентите си, дори когато това му струва много усилия и много средства – в това вярва и на това посвещава всеки свой ден професор д-р Никола Владов. Той е завеждащ клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплатационна хирургия на ВМА.

Повече от 25 години спасява животи по цял свят. Бил е в Тунис, Франция, Италия, но се завръща в България. През 2016 г. получава почетния приз „Лекар на годината”. 

Снимка: btvnovinite.bg

Кабинет до кабинет с Владов е и проф. Крум Кацаров – завеждащ клиниката по гастроентерология.

Специализирал е в Германия, Холандия, Япония, Франция и САЩ, „Лекар на годината” за 2014 г. и носител на почетния знак „Св. Георги” – втора степен, а от тази година е предложен и за отден „Стара планина”. 

От години двамата работят рамо до рамо. Освен професията ги свързва и близко приятелство, което им помага да се справят заедно в общите им битки за човешки живот.

„Аз не си спомням да сме се карали”, каза проф. Владов в предаването „Тази събота” по bTV. „Има някаква симбиоза между нас – той играе доброто ченге, а аз съм лошото ченге, защото се карам повече, по́ кибритлия съм. Той винаги успокоява нещата”, допълни той.

Проф. Кацаров пък призна, че никога не е мечтал да бъде лекар. Исках да стана археолог, заяви той.

Проф. Владов е от лекарско семейство. „Винаги се е говорело, че ще ставам лекар, но в един момент кривнах от правия път и точно в 11 клас реших, че ще ставам кинооператор. Но това са момчешки мечти. Като навлязох в медицината, нямах никакви съмнения, че това е професията, която съм си избрал”, обясни той.