Задава се скок в цената на таксиметровите услуги в страната. Промяна в наредба на транспортното министерство предвижда първоначалната такса за всеки курс да се повиши до три пъти.

Близо 80% - с толкова са паднали оборотите по време на карантината у нас. Въпреки че бавно се възстановяват, фирмите вече са обезкървени, категорични са бранша.

Засега цените на минималните тарифи в София се запазват - дневна 77 стотинки и нощна 88.

Според обсъжданата наредба, обаче първоначалната такса за превоз ще скочи между 2 и 3 пъти. Целта - подобряване на услугата.

„За да може да няма отказ на късите курсове. Те и сега клиентите сами предлагат по-висока цена, за да могат да бъдат превозени на късо разстояние, защото себестойността на услугата не дава възможност“, обясни Кирил Ризов, председател на „Съюз Такси“.

Според заложеното в наредбата всяка фирма сама може да прецени увеличението. Ако се възползва от най-голямата възможност - три пъти по-скъпа първоначална такса, например, цената на кратките курсове в София ще скочи с около 2 лева.

„Предполагам, че повечето ще увеличат на минималното, тъй като няма да са конкурентни, спрямо другите си колеги. Увеличението реално ще бъде с 84 стотинки“, заяви Бойко Рановски, директор на ИА „Автомобилна администрация“.

Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила от началото на следващата година.