Спецсъдът остави в ареста задържаните за схема с фиктивни бракове. Сред тях има трима българи и един индиец.

Досега разследващите знаят за поне 10 фиктивни двойки. Венчавали са се в Кипър, Белгия, Дания и Австрия. Плащани били суми от 1500 до 3000 евро на брак.

Снимка: btvnovinite.bg

„Става въпрос за набиране и принуждаване на лица, държане против тяхната воля, с цел фиктивни бракове с чужди граждани, което улеснява достъпа до държави-членки на ЕС”, обясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Подвеждани са, че ще започнат работа, впоследствие се оказва, че ще се наложи принудително да сключат брак. Като гаранция за това на територията на чужбина са им били отнемани личните им карти”, коментира Калин Близнаков - наблюдаващ прокурор, Специализирана прокуратура.

Снимка: btvnovinite.bg

Според прокуратурата, мозъците на схемата са две жени, мъж с присъда в изпитателен срок и индиец. Част от тях живеят в столичния квартал „Факултета”.

„Две от българските гражданки са сестри. Те са организирали от българска страна момичета, които да сключват тези бракове. А индийският гражданин, който е с хуманитарен статут в нашата държава, е осигурявал мъжете”, посочи Росица Димитрова, ГД „Гранична полиция”.

Във „Факултета” твърдят, че познават схемата с фиктивните бракове, но тя вече не била действала.

Засега не са разпитани младоженци от Индия и Пакистан. Не е ясно и дали вече са анулирани успешно сключените бракове.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!