Двама пловдивски полицаи са задържани за 72 часа. Причината е участие във въоръжена организирана престъпна група за заплахи и рекет.

Според прокуратурата 49-годишният Въльо Петров е изнудвал хора от агитката на футболен клуб "Ботев" - той е един от задържаните при специализирана полицейска акция.

В ареста са още трима - двама, от тях - действащи служители на полицията в Пловдив. По данни на обвинението, това са Галин Колев от Първо и Мартин Ламбрев от Трето районно управление.

Обвиняемите изнудвали двама граждани, от които със сила и заплаха отнели 35 000 лева. Заплашвали и фенове свободно да изразяват мнението си за футболната политика на "Ботев".

Предстои да бъдат повдигнати и обвинения за с незаконно притежаване на боеприпаси и боравене с полицейски знаци.

Спрямо ръководителя на организираната престъпна група В.П., на 49 г., са повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда, извършени в периода от  септември до ноември 2023 г . на територията на гр. Пловдив и гр. Димитровград, обл. Хасково.

За тези деяния най-тежкото предвидено наказание е лишаване от свобода от 5 до 15 г., глоба и конфискация на една втора от имуществото.

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на  МВР в гр. Пловдив, са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда.

Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група, който също е служител на МВР  в гр. Пловдив,  са повдигнати обвинения само за изнудвания.

Четиримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на Окръжна прокуратура - Пловдив, като по преценка на наблюдаващия прокурор утре ще бъдат внесени искания в Окръжен съд – Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.