След 5-часова блокада на тополовградското село Орешник – полицията залови бивш легионер, заподозрян за убийството на фелдшер.

Иван Пачелиев беше задържан в дома му. Той е основен заподозрян за убийството на  72-годишния медик Димитър Факиров.

Убийство е извършено  тази сутрин в здравната служба, откъдето последен, според свидетели от селото, излиза именно Пачелиев.

Снимка: btvnovinite.bg

След убийството селото беше окупирано от полиция и от Специализирания отряд за борба с тероризма.
 
„Въпросният заподозрян беше локализиран в неговата къща. С колеги от Института по психология беше създадена организация. Беше създаден контакт с него и  след проведените разговори, екипите на СОБТ се включиха. Не е е използвано оръжия”, уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Хората от селото споделят, че са видели бившия легионер с рана на ръката. Съседка чува викове и тръгва към фелдшера, но е спряна от заподозрения за убийството мъж. По думите на жената, той ѝ е казал, че 72-годишният медик днес не работи.
 
Пачелиев не за първи път е посещаван в дома си от спецчасти. През февруари миналата година той стреля по полицаи, които опитаха да му връчат призовка.

Бившият легионер се барикадира в дома си. Задържан беше след денонощие, а в имота му бяха открити взривни вещества.

Снимка: btvnovinite.bg

Срещу него имаше 2 обвинения – за стрелба срещу полицейски служители и за взривни вещества, оръжие и боеприпаси. От март миналата година той е на свобода срещу парична гаранция от 5 000 лв. 

След случая бившият легионер е настанен в психиатрично заведение, но в последствие е освободен.

Ако вината на Пачелиев се докаже, мъжът е заплашен от 20 до 30 години затвор, доживотен или  доживотен без право на замяна. Към момента няма обвинен за тежкото престъпление.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!