Митнически служители недекларирана валута с левова равностойност над 1 950 000 лева е открита при проверка на автобус, излизащ от България на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от Агенция „Митници“.

На 11 юни на пункта е пристигнал автобус с турска регистрация, пътуващ от Германия през България за Турция. По метода „анализ на риска“ превозното средство е избрано за щателна митническа проверка.

При проверката с рентген са отбелязани необичайни плътности около задната дясна гума. Впоследствие е открит специално изграден тайник, в който са били укрити 34 пакета, съдържащи еврови банкноти с различен номинал.

Общото количество на откритата недекларирана валута е 1 000 285 евро с левова равностойност 1 956 387 лева. По случая е образувано бързо производство.

Двама турски граждани - на 57 и 50 години, са привлечени като обвиняеми. Установено е, че единият от обвиняемите е склонил другия да му осигури място, в което да укрие носената от него валута, като обещал да му даде 500 евро.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа.

Това е втори подобен случай на опит за нелегално изнасяне на валута в рамките на по-малко от месец на ГКПП „Капитан Андреево“. В края на май бяха заловени 3,7 млн. лева в евро, отново укрити в три автобуса, спрени за проверка в рамките на 24 часа по редовна линия от Румъния към Турция.