Млад мъж посегна на телефoните и джобните пари на лекари, докато те се борят за живота на болните в Пловдив, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Потърпевши са както медици, така и пациенти в COVID отделения и COVID кабинети.

До момента задържаният е признал за 3 кражби, извършени в рамките на една седмица. 

Първата жертва е лекар от денонощен спешен център. Според данните на полицията мъжът се представя за пациент и влиза в кабинета. Дежурният лекар разказва, че за кратко е задрямал от умора. Събужда се без пари и телефон.

"Унижението, че отиваш да работиш, да помагаш на хората, пък съответно не знаеш с какви очи ще погледнеш на други хора. Сега всеки, който влезне и дойде в кабинета ми за помощ, ще го гледам с някакво подозрение", сподели д-р Йордан Кирев, потърпевш.

Вторият удар на апаша се оказва COVID отделението на голяма болница. Крадецът влиза в отделението, като използва бавното затваряне на електронната врата. Потърпевшите са медицинска сестра и санитар.

"В COVID отделението е успял да влезне, след като е извършвал известно време наблюдение и е установил пропуски в режима", каза Таня Костадинова, пресцентър на ОД МВР-Пловдив.

По същото време дребни суми пари, телефони и вещи изчезват и от COVID сектора на друга общинска болница. 

"Санитари, медицински сестри започнаха да се обвиняват едни с други", споделя Проф. д-р Петър Петров, управител на МБАЛ "Св. Мина" Пловдив.

Тепърва ще се проверява дали арестуваният мъж има отношение към кражбите в общинската болница. Задържаният е рецидивист, автор на 12 кражби.