Окръжната прокуратура в Пазарджик задържа за 72 часа бившия председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков и му повдигна обвинение за престъпление по чл. 338 от Наказателния кодекс – за това че на 31 август/1 септември 2017 г. в ресторант „Градина“ във Виноградец не е взел необходимите мерки за сигурност при боравене с оръжие и от това е последвала смъртта на един човек.

С оглед тежестта на обвинението и опасността Влайков да се укрие или да извърши друго, утре прокуратурата в Пазарджик ще внесе в съда искане за вземането на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

„Според събраните доказателства е налице извършване на престъпление, което се изразява в невземане на необходимите мерки за сигурност при държане на огнестрелно оръжие, в резултат на което се е стигнало до причиняване на смърт”, уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите ѝ Влайков е употребил и алкохол преди инцидента, но тестът за наркотици бил отрицателен.

Арнаудова уточни, че към този момент няма данни Влайков да е разговарял с районния прокурор на Пазарджик в деня на инцидента, като в момента се проверява дали не е имало интернет комуникация между тях.

По-рано днес Влайков подаде оставка като председател на общинския съвет в Септември, но заяви, че съвестта му е чиста и няма да говори по случая със стрелбата във Виноградец.

Снимка: Емил Кацаров

Преди седмица с неговия пистолет при неизяснени обстоятелства беше застрелян 47-годишния Наско Тонкев. Заради трагичния инцидент Влайков беше изключен от партия ГЕРБ.

Според първоначалните обяснения фаталният изстрел е бил произведен от 6-годишно момченце, чийто рожден ден празнувала компания в заведението на убития Тонкев.

Пистолетът, собственост на Влайков, обикалял от ръка на ръка и с него стреляли всички или почти всички около масата, свидетелстват роднините на жертвата. На място бяха намерени повече от 120 гилзи.

Според близките на убития Тонкев не детето е произвело изстрела, а веднага след него Влайков, вместо да се обади на 112, звънял на познат прокурор, от когото да търси защита.

Името на Влайков нашумя преди пет години, след като намушка с нож случаен гражданин след пътен инцидент.

Без да броим днешното му партийно изключване от ГЕРБ, в биографията му има още две подобни, отново от ГЕРБ – заради различни провинения.

Попада в полицейските сводки веднъж след като пребива сина на общински съветник и втори път след нападението с ножа.

По обвинението, което му е повдигнато сега, може да получи наказание лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Вижте още във видеото: