При специализирана акция на МВР, ДАНС и прокуратурата са задържани петима гранични полицаи, работили на Летище „София”, и двама чужденци за участие в канал за трафик на нелегални мигранти към Европа.

Това е първият разбит канал за преминаване през аеропорта.

Граничарите са взимали по 5000 евро на влизане и още 5000 – на излизане от страната ни. Мигрантите само са минавали през страната ни на път за държави от Европейския съюз.

За някои от нелегалните мигранти даже са отваряни и вип гишета на летището, като за пред камерите са показвали хвърчащ лист хартия, който много прилича на лични документи.

По информация на bTV поне десетина души са влезли през този канал у нас на път за Западна Европа. Организатори са двама мъже от Бангладеш, които са със статут на постоянно пребиваващи в страната ни.

Разследването на случая е започнало още през април, като по него са работили звеното „Вътрешна сигурност” в МВР и Специализираната прокуратура, тъй като в случая става въпрос за корумпирани полицаи.

Задържаните граничари работят на най-ниското ниво – на гише, но разследващите не изключват в схемата да са замесени и хора на по-високи постове.

Шефовете на корумпираните гранични полицаи ще бъдат наказани, заканиха се от МВР

В МВР е формирана и работна група от експерти, които да затегнат контрола и да променят правилата за преминаване на съмнителни чужденци през летищата у нас.

Одобрявате ли действията на властите срещу трафика на мигранти?