Полицейски служители от Нови пазар задържаха помагач в телефонна измама. Така са спасени  спестяванията  в размер на 11 100 лева на 79-годишна местна жителка, съобщи МВР. 

Вчера преди обяд в полицията от жители на града и чрез телефон 112 били получени над десет  обаждания за опити за измами. Веднага била направена организация за засилени проверки.

В района на едно от училищата в Нови пазар полицейските служители забелязали мъж, който върви по една от улиците, оглежда се и говори по телефона и го последвали.

Забелязали, че от двора на една къща мъжът излиза с торба. Малко след това се върнал на същия адрес и взел още нещо, като не спирал да говори по телефона. Спрян бил за проверка.

Изяснена била самоличността му – 48-годишен от село Войвода. При извършения личен обиск от него били иззети  общо 11 100 лева, поставени в торба и буркан. Парите били предадени от 79-годишна жена за да „подпомогне действията на полицията“ за залавяне на измамници. 

Сутринта на стационарния й телефон позвънил непознат, който започнал да иска пари от жената и да й отправя заплахи и закани, че ако не предаде всичките си пари на нея и близките й ще им се случи най-лошото.  Разговорът прекъснал.

Снимка: МВР

Малко след това се обадил непознат мъж, казал че се казва Димитър Димитров и е полицай. Имал информация, че телефонът й е в списък на измамниците, които било възможно да я търсят. Помолил я да съдейства за задържането им.

С идеята, че помага на полицията жената изпълнила всички инструкции. Поставила 11 100 лева в торба и буркан и ги оставила в двора на къщата си. Прибрала се пак според указанията, за да не „пострада“, ако се наложи стрелба при задържането на измамниците.

„Мулето“ пък обяснило, че било наето за работа по телефона. Предния ден получил обаждане от непознат, който се представил за собственик на фирма в Нови пазар. Казал на 48-годишния, че му трябват хора, които да ходят по адреси в града, за да вземат документи и капаро за различни услуги. След като му било обещано добро заплащане, безработният мъж се съгласил.

Преди да изпълни първата поръчка от новия си шеф бил задържан в полицейското управление в Нови пазар. Той не е криминално проявен. Работата по случая продължава.