Арестуваха българин, издирван за измами от властите в Австрия. На 22 юли е издадена Европейска заповед за арест, с която е обявен за международно издирване, информира прокуратурата в Бургас

Той е задържан за 72 часа.

Българинът Полихрон Луков, който е на 53 г., е арестуван от органите на реда на яхта в Поморие днес преди обяд, уточниха от пресцентъра на прокуратурата, пише БТА. Той е осъждан, но реабилитиран. По време на задържането си днес първоначално се е представил за чужд гражданин. Твърдял е, че не знае български език и е поискал преводач от френски или испански.

В заповедта е посочено, че българинът е набавял и предоставял фалшиви, особено защитени лични документи - дипломатически паспорти на чужди граждани, както и испански лични карти на част от тях. Пред пострадалите българинът се представял с друга самоличност, въвеждайки ги в заблуждение, че е посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис.

Той заблуждавал жертвите си, че може да присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера. Измамените чужди граждани са повече от 10. Общата стойност на настъпилата щета възлиза на 334 000 евро.

Утре предстои Окръжна прокуратура - Бургас да поиска от съда по отношение на Луков да бъде постановена мярка за неотклонение "задържане под стража“.