Държавата може да разполага допълнително с между 40 и 60 млн. лв. за предодоляване на последствията от природни бедствия. Парите ще се натрупат, ако в България бъде създадена Национална катастрофична застрахователна схема.

Идеята за задължителното застраховане на недвижимо имущество е на икономисти и неправителствени организации. Задължителна годишна такса между 10 и 30 лева за имот би помогнала за много по-бързо възстановяване на селища, покосени от наводнение или земетресение.

Парите от вноската да отиват в държавен фонд, който да бъде отварян само за подпомагане на бедстващи хора, предлагат от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. „Може лесно да се събира при плащането на данъците, така че едни 10 или 20 лева на година и покриване на щети от 10 или 20 000 лева ще бъдат в изключително голяма полза на гражданите и хората”, смята Владимир Тодоров от Асоциацията.

Добрич вече се съвзема от водния ад в началото на лятото. Досега Колчо Колев е получил 325 лева от държавата. Съмнява се, че задължителното застраховане ще проработи у нас. „Не вярвам, защото много фондове потънаха по този начин. И втори пенсионен фонд ги чувам, от там вземат пари да си оправят бюджетите, така че нямам доверие”, категоричен е мъжът от Добрич.

Според експерти обаче най-добрата алтернатива за справяне след бедствия извън държавния бюджет е именно създаването на Национална катастрофична застрахователна схема, която да работи в партньорство със застрахователите. „Застрахователните компании нямат досъп до тези вноски или до този фонд, те просто са дистрибутори – продавачи”, обясни икономистът Румен Гълъбинов.

Държавата обаче има резерви да задължава гражданите да плащат. „Аз лично съм убедена в ефекта от пазарните механизми и хората, които имат възможност и добра социална среда и жилища трябва да си сключват застраховки, така че при бедствия да получат адекватна защита”, коментира заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

Подобен катастрофичен пул работи вече в Испания, Турция и Румъния.