Най-късно в сряда, на 1 февруари, Върховният административен съд (ВАС) ще излезе с решение дали машинното гласуване ще е задължително за всички 12 хил. секции на предстоящите избори.

Заради ограничаването на машините само до 500 секции бивши депутати поискаха оставката на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Бившите народни представители Мартин Димитров, Радан Кънев и Петър Славов поискаха от съда да отмени решението на ЦИК, че машинно ще се гласува в 500 секции, а не във всички. Оставката на Комисията пък те поискаха с мотива, че не спазва Изборния кодекс.

От ЦИК отговориха, че кодексът е написан неясно и те отдавна са предупредили за това.,

Машинно гласуване е прилагано досега четири пъти у нас, като последните два пъти гласовете се отчитаха реално.

На последните избори у нас машинно гласуване беше осигурено в 300 секции, като 23% от избирателите се довериха на машината.

Машинното гласуване е бързо, обективно и наистина тайно.

За гласуването с машини до момента техниката винаги е взимана под наем. За наема, транспорта, поддръжката, софтуера и логистиката на една машина за гласуване са плащани по 1500 лв.

Според фирмата, която досега организира машинното гласуване, обаче няма компания в света, която за два месеца да може да произведе или да даде под наем 12 хил. такива машини.

Вижте още във видеото: