Сигнали за неотчетени преференции набират скорост в социалните мрежи. Вече има случаи в София и във Варна, сигнализираха гласоподаватели пред bTV.

Ана Клисарска гласува преференциално с машина, майка й е в същата секция и е дала преференция за същия кандидат за Европарламента. В протокола от секцията им обаче преференциите за този кандидат са нула.

Снимка: bTV


„И ако майка ми е възрастна и може нещо да се е объркала, аз гласувах машинно с разписка, в която беше отбелязан моят вот. Пуснах я в урната и направих по правилата. Започвам да се съмнявам въобще в преброяването в тази секция”, разказа Ана.

В протокола на секционната комисия няма отбелязани недействителни бюлетини, остава въпросът дали гласуването е отчетено.

„Измамена се чувствам, в крайна сметка това е най-сериозното  мое гражданско право - да определя кой да ме представлява и се оказва, че то нищо не означава”, заяви жената.

Избирател от Варна показва как в миналото неговият глас с преференция не е отчетен.

Парадоксът е, че сега преференциалният му вот отново липсва. От ЦИК твърдят, че гласът на избирателя не се губи.

Снимка: bTV

Там, където е имало несъответствие,  се взима решение от ЦИК въз основа на протокола. Не може да се говори за загубени гласове, защото те са отчетени в протоколите на СИК и би следвало да са въведени”, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

В Централната избирателна комисия вчера и днес са отстранявали несъответствията в протоколите.