Широко използвана добавка в храните, титановият диоксид, вече не е в графата "безвредни". За това предупреди Европейската агенция по безопасност на храните, а Еврокомисията иска да я забрани. Добавката срещаме върху етикетите и като Е 171.

А в кои храни, които купуваме, я влагат?

Това са някои торти и сладкиши, дъвки, определени сосове. Също и в козметиката, защото на практика Е 171 е оцветител с избелващи свойства.


Намираме Зара в сладкарница да похапва торта- казва, че не я интересува има ли Е-та, включително и дали любимият й сладкиш съдържа титанов диоксид.

„Купувам най-вече неща, които съм ползвала и преди не някакви нови неща“, каза Зара Муравенова.


Заради съмненията на европейските власти, наши експерти не препоръчват употребата на продукти със смятаната за безопасна досега добавка:

„Научните доклади са установили, че при по-голяма концентрация по-честа употреба има опасност от увреждане на човешката ДНК“, обясни Богомил Николов.

От Българската агенция по безопасност за храните казват, че за момента няма организация за изтегляне на продукти от пазара:

"Режимът на контрол върху влагането на добавката в храни на този етап не е променен на територията на целия ЕС. Забраната все още не е регулирана в официален документ."

Производители, които често ползват титанов диоксид, казват, че го използват в минимални количества:

„В момента той е в препоръчителна доза между 0,5 – 0,10% от кг продукт, което е абсолютно безвредно“, твърди сладкарят Ради Стамболов.


Допускането – ако има категорична забрана на Е 171, ще се появи и заместител:

„Този заместител ще струва много по-скъпо и това пак ще се отрази на крайния потребител“, допълни Ради Стамболов.

Според майсторите сладкари, ако добавката бъде забранена, сладките изделия вече няма да бъдат толкова красиви.


Бялото в сладкиша например вече няма да е сияещо, а ще бъде с цвета на захарта или на нишестето, вложени в него.

Какво поглъщаме с храната - темата продължава утре сутрин в "Чети етикета" по bTV.