Регионалната екоинспекция е забранила навлизането на тежка техника след разораването на плаж "Смокини-Север". Булдозерите на пясъка предизвикаха недоволството на местните жители, а според концесионера нарушения няма.

Концесионерът е поръчал геодезическо замерване и предварително е обозначил къде започват дюните и маркер да сигнализира на багериста до къде да копае, за да не наближава защитените образувания. Въпреки това, според хората нарушения има.

През почивните дни тежка техника разкопа плажа.

"Като хора, които живеем на морето, това е нашата душа, ако това се случи в София, може ли някой да отиде да разкопава на Витоша, ми това е душата на София, там ще стане страшно", каза Екатерина Капрова, жител на Черноморец.

"Виждаме, че става въпрос за нарушение на дюните, за съжаление проблемът с дюните по нашето Черноморие е хроничен проблем, той се случва в начало-то на всеки сезон", заяви Радостина Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие".

"Това е фурна 2 тона, аз не мога да я изхвърля от плажа, беше закопана точно ей там, където е боклукът, там беше закопана, искаме плажът да бъде европейски", обясни концесионерът Иван Алексиев.

Така концесионерът обяснява работата на техниката, а от ивицата са премахнати три заведения, вкопани в пясъка до дюните.

Концесионерът е категоричен, че дюните не са нарушени:

„Ще ви обясня, тъй като очаквахме такъв отпор, извикахме оторизирана и фирма по геодезия от шуменски кадастър и ги накарахме да забият колчета къде се намират дюните", каза Иван Алексиев.

От екоинспекцията съставиха констативен протокол.

По информация на концесионера, с протокола се забранява навлизането на тежка техника на плажа до съгласуването на новата скица на преместваемите обекти.

Концесионерът отново заяви, че е спокоен, официална информация от екоинспекцията все още няма, а министърът на туризма също е разпоредил проверка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!