Забраниха ли тежкотоварния трафик през населени места в Монтанско? Това трябваше да се случи до края на юни, а уверение даде регионалният министър в оставка, след като камион се вряза в къща и за малко не уби човек.

Третокласният републикански път между Монтана и Видин е втората пътна връзка до граничния пункт "Дунав мост" 2. Първата е първокласният Е-79.

Между селата обаче е по-кратко и леко за преминаване и камионите не заплащат ТОЛ такси.

Подписките на кметове и жители за спиране на тежкия трафик не дават резултат и катастрофите продължават. При последната в село Доктор Йосифово, камион "влезе" в двор, разруши къща и за малко не уби собственика ѝ.

След произшествието от регионалното министерство увериха, че до края на юни камионите ще се пренасочат изцяло по Е-79. Два дни след крайния срок трафикът е още по-интензивен, а недоволните – още по-недоволни.

Тежкият трафик ще бъде спрян, но по-нататък, става ясно от отговор на Пътната агенция. Поставянето на табели и знаци в участъка започва от 2 юли, а заповедта за ограничено преминаване на автомобили над 12 тона ще бъде издадена следващата седмица.

Междувременно път Е-79 между Монтана и Видин, който трябва да поеме целия трафик, все още е в ремонт. В област Видин ще приключи до 10 юли, а в област Монтана през август.