Без мощни и шумни прахосмукачки от 1 септември - забраната идва от Европейската комисия, а целта - да се намали потреблението на електроенергия.

Вече ще трябва да си купуваме прахосмукачки, които са мощни само до 900 вата и са шумни до 80 децибела. Сега масово разпространените са доста по-шумни и двойно по-мощни.

Петя е майка на две момчета. Съвсем скоро ще роди и дъщеричка. Затова най-лесният и бърз начин да чисти вкъщи е с мощна прахосмукачка. 

„За мен важното е да е с високи ватове, защото прави много хубав вакуум и обира цялия прах навсякъде”, споделя Петя. 

Уредът й за почистване е с 1600 вата мощност. Прахосмукачки като нейната ще бъдат забранени от 1 септември. 

Тази забрана обаче няма да спре Петя да търси мощна прахосмукачка, ако й се наложи да купува нова.  „С три деца в къщата ще се получава лудница и ми трябва нещо, което да почиства качествено”, признава домакинята. 

Въвеждането на ограничението е малко вероятно да се отрази на търговията, смятат управители на големи хипермаркети за електротехника. Повечето производители от няколко години пускат на пазара прахосмукачки с мощност по-малка от 900 вата. 

„Доста наши клиенти вече имат мнение и впечатления от тези машини. Отзивите са, че една икономична машина не е за сметка на това, че ще чисти по-слабо и няма да може да смуче.”, коментира Йордан Вакъвчиев, управител на голям хипермаркет за електротехника.

Подобна директива беше въведена и за ползването на обикновени крушки още през 2009 г. В продължение на 4 години  поетапно бяха забранени крушките от 60 W нагоре.

8 години по-късно обаче те все още са предпочитани в домовете. 

Взимам си, защото съм си доволна от тях. Не намирам разлика в осветлението при тези обикновените и другите крушки”, признава Петя.

А и крушките са леснооткриваеми. Екип на bTV успя да се снабди с такава крушка само за минута и половина срещу 80 стотинки. Показваме я на експерт от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

„Тя не отговаря на европейските изисквания. Икономическите оператори внасят крушки с нажежаема жичка, като ги обявяват, че са със специално предназначение. Но всички могат да видят, че това е една най-обикновена крушка с нажежаема крушка”, коментира Галя Бояджиева, началник на отдел „Надзор на пазара” в ДАМТН.

Само за тази година агенцията за технически надзор е спряла от продажба 101 вида крушки в България, а 19 вида са унищожени. От 1 април 2017 г. тече и засилен митнически контрол на вноса на забранени лампи. От следващата година експертите ще следят и дали се спазва забраната за мощни и шумни прахосмукачки.