За втора поредна година българска делегация няма да пътува до Божи гроб в Йерусалим, за да ни донесе от Благодатния огън. COVID кризата прекъсна традицията през 2020 г.

Тази година Българската православна църква реши да не се пътува на Велика Събота до светите места, цитирам „във връзка с неблагоприятни обстоятелства“, въпреки осигурения от правителството транспорт.

В Градешкия манастир „Св. Йоан Предтеча" са съхранили благодатния огън от миналата година. Служителите в храма казват, че не трябва да се фокусираме в самото пренасяне на светинята, а във факта, че Бог ни се явява чрез нея.

„Така е взето решението, в ситуацията, в която се намираме днес, живеем оскъдно, да не се ходи до Божи гроб, но Бог е вечно съществуващ, той винаги е между нас и в сърцата ни, и се намира и в храмовете, той ще бъде предаден на миряните, за благодат и благополучие“, казва отец Георги Георгиев.

Благодатният огън, който съхраняваме от миналата година, ще бъде пренесен в Синодалната палата от храма „Света Неделя”, а оттам малко преди полунощ в Александър Невски.

Всеки християнин ще може да отнесе частица от него в дома си в първите минути на Великден.  

Благодатният огън пламва от небето над Божи гроб на Велика събота. Чудото се повтаря всяка година. От 2004 г. започва и традицията за пренасяне на светинята у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!