За всички ученици от 5.,6. и 7. клас часовете ще са по 40 минути, съобщиха от Министерството на образованието.

По регламент техните часове трябва да са 45 минути, но това важи само за училищата, които могат да си позволят обучение в една смяна, а те не са много.

Часовете на трите випуска се намаляват по указание на Министерството на здравеопазването (МЗ) и с цел равнопоставеност на всички ученици от тези класове, уточняват от МОН.

От просветното министерство предлагат за да се увеличи броят на часове по български език и литература с половин час седмично в 5. и 6. клас и по математика – също с половин час в 5.,6. и 7. клас. Наред с това проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в 5. клас, отново с половин час седмично, уточняват от ведомството.

„Изгубеното учебно време заради скъсяването на учебния час в прогимназията би могло да се компенсира и по друг начин – чрез удължаване на общото учебното време с две седмици за учениците от 1. до 4. клас. Това предложение беше обсъждано неколкократно със социалните партньори. По-голямата част от тях го подкрепят, но смятат, че са необходими още разяснения и обсъждане на детайлите“, напомниха от просветното министерство. 

Оттам отново припомниха, че българските ученици имат най-краткото задължително учебно време в Европа. Общият брой на задължителните часове в класовете от 1. до 10. включително, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за държавите в Европа е 8617 часа, а повечето страни са в  диапазона между 8000 и 9000 часа. В България най-малко учат първокласниците и второкласниците – съответно 411 и 429 астрономически часа на година.