За Великден ще бъде пуснато движението по част от скоростния път Мездра-Ботевград в участъка между селата Новачене и Скравена. Това съобщи министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Той извърши проверка на строителството на пътя Видин-Ботевград. Трасето, което ще бъде пуснато, е около 7,5 километра, включвайки и обхода на Новачене.

„Това, което аз съм се запознал с документацията, е първо разрешение за строеж от 2016 година за един километър. Останалите разрешения са от 2020 г. В рамките на този път са издадени няколко разрешения за строеж. Не сме пропускали процедури и издаваме разрешения за строеж, за да сме спокойни, че ще пуснем път, който има всички необходими документи“, подчерта Иван Шишков  добави, че за свършената работа до момента са разплатени 75 млн. лв.

„Имало е смисъл да платим. Когато строителят напредва, е разумно да платим, за да го стимулираме и да си свърши работата. Когато държавата е неизправна страна, не може да иска нищо от строителя, но когато държавата е изправна, може да изисква строителят да строи качествено и в срок  и ние това правим“, подчерта министърът.

За останалата част от скоростния път между Мездра и Ботевград се правят изменения в Подробния устройствен план, за да се променят предвидените пет кръгови кръстовища, които е трябвало да бъдат на едно ниво.

„Вие считате ли за нормално скоростен път да има пет кръгови кръстовища?“, коментира той.

„Работим, за да бъдат изградени така, че този път да бъде с истински статут на скоростен път и очаквам до около месец и половина да бъдат одобрени подробните устройствени планове“, обясни още регионалният министър.

Трудно е някой да се ангажира със срок за целия скоростен път, заключи Иван Шишков.