На 14 март (неделя) за три часа - от 7.00 ч. до 10.00 ч., ще бъде затворен за движение участък от Южната дъга на Софийския околовръстен път между пътните възли "Лозен" и "Герман", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Движението ще се извършва по обходен маршрут. Рано сутринта в неделя, когато трафикът е по-малко, ще се монтира пасарелка в участъка.

Първата от предвидените три пасарелки на реконструиращата се 6 км отсечка от Южната дъга на Софийския околовръстен път (СОП) между връзката с АМ "Тракия" и кв. "Младост" е в района на кръстовището за с. Лозен. Тя ще обслужва бъдещите спирки на градския транспорт, съгласно одобрения идеен проект на Столична община.

За повишаване безопасността на пешеходците проектът за реконструкция на участъка от Южната дъга предвижда изграждането на още две пасарелки.
Стоманеният пешеходен мост е с дължина 48 метра, широк е 4 м и е висок 5,5 м. Той е във формата на лека дъга и премоства Софийския околовръстен път без междинни подпирания. Металната конструкция е с най-висока степен на антикорозионна защита, допълват от АПИ.

Съоръженията ще бъдат с нощно осветление, настилка от висококачествен декинг и парапети. Те ще бъдат покрити и хидроизолирани, а металните им елементи ще бъдат поцинковани и прахово боядисани. Предвидени са асансьори, които ще осигурят достъп на майки с детски колички, възрастни хора, хора с увреждания и велосипедисти.

6-километровият участък по договор трябва да е готов до края на 2021 г.

С разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост", което започна през октомври 2019 г., съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов.

С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите "Струма" и "Тракия", ще се улесни транзитният трафик от АМ "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция, се посочва още в съобщението.