Над 3 хиляди екипа на полицията ще бъдат разположени на територията на цялата страна.

Те ще следят най-вече за това дали караме в ограниченията, а също така дали водачите не са под въздействието на някакви опиати, тъй като това са най-честите нарушения по празниците.

Снимка: bTV

По традиция най-натоварен ще е трафикът по магистралите – „Тракия”, „Струма” и „Хемус”.

Ще бъдат разположени над 200 технически средства за контрол на скоростта, а при нужда движението ще бъде спирани за опесъчаване.

„Ще наблегнем на агресивното каране, неспазване на предимствата, карането по бус лентите скоростния режим, ще имаме и цивилни автомобили, които ще следят”, каза Иван Досев от Агенция "Пътна инфраструктура"

„Тежкотоварният трафик ще бъде спиран от 16 до 20 ч. утре, в събота – от 8 до 11. След това на 23-и от 16 до 20 и на 26-и - в последния почивен ден - от 14 до 20 ч.”, обясни комисар Любомир Костадинов, "Пътна полиция", СДВР.

„Основно контролът ще е към водачите с агресивно и рисково поведение на пътя, създаващи предпоставки за инциденти”, посочи Дамян Владинов от Пътна полиция.

Натоварен трафик се очаква да има и на граничните пунктове, според Гранична полиция най-много автомобили ще има на „Кулата”.

Оттам съветват шофьорите да карат внимателно и спокойно, а натовареността на трафика да следят в сайта на полицията, където ще се дава актуална информация за пътната обстановка.

Заради зачестилите инциденти, станали с деца на пешеходни пътеки в София, пък от СДВР съветват родителите да не пускат децата вечер сами, също така и да бъдат облечени в светли дрехи, за да се забелязват по-лесно.