За първи път от 6 години насам има спад в покупката на имоти чрез ипотека. Това отчитат брокери за последното тримесечие на миналата година. Ако тенденцията се запази и през 2019 г., се очаква цените на жилищата да тръгнат надолу.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-скъпи остават жилищата в София – 1000 евро за квадратен метър.

Поскъпването през миналата година е почти 9%.

Варна е градът с най-голям скок на брой сделки – 9 на сто.

Снимка: btvnovinite.bg

При големите градове най-сериозно е поскъпването в Пловдив – 10%.

Снимка: btvnovinite.bg

В София почти половината от купувачите през миналата година са избрали двустаен апартамент. Такъв търси и Бирсен Шукриева. Досега тя е живяла под наем. Прави поредния оглед, а само днес има още 2. „Нямам време да чакам и спешно търся жилище. Не искам повече да живея под наем, смятам, че съм на този етап вече мога да си позволя и да купя собствено жилище”, коментира Бирсен.

Купувачите са капризни. Търсят перфектния имот на възможно най-ниската цена, казват брокерите. Като походят по огледи обаче, стават по-склонни към компромиси. Оказва се, че има и истински странници.

„Странни изисквания, включително сме имали клиент, който искаше да купи 40 паркоместа с апартамента”, посочва брокерът Виктор Рачев.

Според експерти се увеличават сделките, които отнемат повече време – между 6 месеца и година.

„Има имоти, които тепърва започват да се строят, които са на някакъв етап от строеж, които са завършени, също и стари имоти, така че купувачите гледат много повече”, обяснява Гергана Тенекеджиева, оперативен директор в компания за недвижими имоти.

По данни на националната статистика издадените разрешителни за строеж на нови жилища през последните 3 месеца на 2018 г. са с 14% повече от същия период на предходната година.