За първи път от пет години България не е сред държавите „пирати”, ограбващи интелектуална собственост. Според посланика на Съединените щати у нас Ерик Рубин България защитава по-добре правоносителите.

В края на 80-те години на миналия век Съединените щати слагат началото на така наречения  „Доклад 301”, който задължава търговските представители на САЩ да наблюдават държавите, където са изпратени, дали подпомагат развитието на пиратски материали.

„През 2005 г., забележете, България е на второ място след Китай в този списък”, коментира Любомир Тулев, специалист по киберсигурност.

Но 2018 г. се оказва добра за страната ни. „Днес интелектуалната собственост в България е защитена значително по-добре от преди. И това е така, защото българската страна работи заедно със Съединените щати, за да постигне успех. Но това е победа и за чуждестранните инвеститори, и за българските инвеститори. Фактът, че интелектуалната собственост в България е защитена, ще окуражи инвеститорите да дойдат на българския пазар, да открият работни места”, каза американският посланик Ерик Рубин.

Киберекспертите напомнят, че безплатният софтуер е вход за много престъпници да влязат в компютъра ни.

„Какво ми пречи на мен като един хакер да създам една антивирусна програма и ако ти си фирма и от твоя компютър извършваш платежни нареждания, банкови трансакции и други операции, свързани с твоя бизнес, и инсталираш такъв софтуер на твоя компютър, ти на практика даваш достъп до цялата си компютърна конфигурация и всички файлове”, каза Любомир Тулев.

Прегледът за борбата с пиратството се прави всяка година.