Специализираната прокуратура предаде на съд бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, бившия главен секретар на Агенцията Красимир Томов и други две лица. Разследват се за участие в група за подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари, съобщават от държавното обвинение. 

Според прокуратурата, в периода от началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г. Харалампиев лично е искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани – в някои случаи експресно (дори в рамките на един работен ден). 

„Упражнявал и търговия с влияние – притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване удостоверенията и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им“, допълват от държавното обвинение. 

По три обвинения ще отговаря и бившият главен секретар на агенцията. Освен за участие в престъпната група, той е обвинен за търговия с влияние и изпиране на пари.

Разследването е показало, че в банков сейф Томов е държал 181 930 евро, 152 770 лв., 32 250 щатски долара и 15 британски паунда с обща левова равностойност 563 936,93 лв, които не е декларирал и за които е знаел, че са придобити чрез тежки умишлени престъпления, извършени от организираната престъпна група.

„Председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси - злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тези факти и доказателства са отделени материали в отделно досъдебно производство“, съобщават още от държавното обвинение. 

Другите двама обвиняеми по делото са предадени на съд за участие в организираната престъпна група. Според прокуратурата, обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и на държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население. 

„Доказани са случаи, в които К.Т.(Красимир Томов) лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход – актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите“, уточняват още от държавното обвинение. 

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!