Германия е една от страните в Европа, в която хората поддържат висок стандарт на живот и получават големи заплати. За двама пенсионери, обаче, бъдещето в родната им страна не изглеждало толкова обещаващо, а самите те не искали да бъдат бреме за своите деца.

Снимка: Reuters

Затова Валдемар и Хилдегард Хакстетър решили да се преместят в България преди 10 години, където с комбинирани доходи от 1200 евро могат да си позволят по-добър живот, разказва в свой материал „Ройтерс“.

Двамата пенсионери живеят в Сираково, Добричко – място, отдавна напуснато от младите, но превърнато във втори роден дом от германски семейства.

„Месецът беше по-дълъг, отколкото нашата пенсия достигаше. Тук мога да ходя по ресторанти по всяко време – нещо, което никога не бих си позволил в Германия. Купувам си всичко, без да е необходимо да пресмятам“, споделя 78-годишният Валдемар.

Снимка: Reuters

И, ако преди години семейството се е причислявало към емигрантите, то сега е част от развиваща се диаспора.

За тези 10 години Германия просперира, разви се като икономика и даде нов живот на над милион души, които прекосиха границите по време на бежанската криза от 2015 г.

Снимка: Reuters

В същото време броят на пенсионерите, убедени да напуснат страната си заради беднотия, се е увеличил 8 пъти.

През 2002 г. едва 107 германци са получавали пенсията си в България. През 2018 г. те са 652. Ситуацията е същата в далечна от Германия страна като Тайланд – от 671 на 5415 души.

Снимка: Reuters

Според „Ройтерс“ много пенсионирани семейства ще продължават да емигрират заради икономически фактори, а броят на пенсионерите, живеещи под линията на бедността в четвъртата икономика в света продължава да се увеличава.

По данни на НОИ около 9000 чужденци карат старините си в България и получават пенсиите си с посредничеството на осигурителния институт. Най-много - 5426, са руснаците. У нас има и много възрастни семейства от Западна Европа - англичани, германци и др.