За поредна година рано сутринта на 1 юли ще посрещнем изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция „Джулай морнинг“ символизира недоволството и желанието за свобода на личността.

„Джулай морнинг“ (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 г. със същото име) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век.

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Заради епидемичната обстановка в страната вероятно тазгодишната традиция няма да бъде спазена в толкова голям мащаб, но въпреки това на няколко места в страната имаше подготовка. Граждани дори организираха национална акция в подкрепа на по-добро опазване на европейската мрежа „Натура 2000“ в България. Акцията призовава за позитивни послания от първия юлски изгрев.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на британската рок група.

Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.

Неизменната традиция ще бъде спазена и в Бургас. За целта специална сцена ще има на моста в черноморския град, а публиката ще има възможност да се разположи долу на плажа. Цели 11 рок-банди ще допринесат за доброто настроение на всички.