За първи път екипи бяха допуснати до прочутите, но непоказвани досега подземия на бившия мавзолей на комунистическия лидер Георги Димитров. В помещенията почти не е стъпвал човешки крак. Те са били със статут "строго секретно".

На първото подземно ниво се намира и един от най-големите климатици в България. Вентилационната система е служела, за да се поддържа нормалната, нужна температура на помещението, в което е било тялото на Георги Димитров.

Построен за рекордните 6 дни след внезапната смърт на Георги Димитров, мавзолеят в центъра на София е съборен също за толкова след няколко неуспешни опита да бъде взривен.

Последните 19 години мястото, където беше самият мавзолей, беше част от градинката пред Народния театър. Плановете са то да се използва за съвременно изкуство. До броени дни там ще бъде разположена Бронзовата къща.

Отдолу влизаме в град под града. Има вентилационното помещение, команден център и телефонна централа. Помещението, където е стояло тялото на Димитров, обаче е взривено.

"Друг подобен бункер в България няма. Той е на няколко нива. Някои от тях за съжаление са недостъпни, а други са в руини от опитите да бъде взривена надземната част на компекса", обясни Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата на София.

Част от оборудването ще бъде запазено, друга – пратена в различни музеи. Автентичната визия на помещенията ще се запази и ще показва съвременно изкуство.

Амбицията е до края на годината да има готов проект и да е ясно нужното финансиране. Най-рано през 2019 г. обаче мястото ще заработи като галерия.