23 деца от приюта на отец Иван са на летен лагер в Слънчев бряг. Почивката им е осигурена безвъзмездно от хотелиер.

Миглена е в курорта с 6 деца, две от които е осиновила. Най-малките за първи път идват на море. „По цял ден сме в басейна, много им харесва тук, по-различно е, отколкото в Якимово. Видяха и другата страна на живота“, разказа жената.

Първото родено дете в Нови Хан сега е на 18. Преди да влезе в клас за последната си година като ученик, Иван ще прекара пет безгрижни дни. „Сега ни е много добре, иначе по време на пандемията вътре, вкъщи отчето не ни дава да излизаме, трудно беше“, сподели момчето.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много са щастливи, виж как бягат, играят, къпят се във водата. Не мога да ги завъртя около мен, все са във водата, цапат като патици. Сутринта викат: „Дедо, наспа ли се?“. Викам: „Наспах се“, каза отец Иван.

Снимка: btvnovinite.bg

В двата приюта в Нови хан и Якимово има 75 ученици, а 36 деца ходят на градина. По време на пандемията помощите драстично са намалели.

„Трябва да обявим фалит, дотам съм го докарал. Ама, как да го обявя? Да кажем, че ще фалирам е все едно да кажа на децата: „Айде, напускайте дома, махайте се от тук, не ви искам, защото не мога да ви изхранвам. Това не мога да го направя!“, добави още той.
 
В неделя е обявена благотворителна акция. „От бельо, от пари, от хранителни продукти, от дърва, от такива работи имат нужда. Всеки да си прецени – кой каквото има на сърце, това да им даде“, заяви хотелиерът Венко Ташев.
 
Целта е да се помогне на децата да посрещнат зимата.