За първи път раздават информационни РНК ваксини на личните лекари в София. Пред столичната здравна инспекция сутринта се образува опашка от чакащи общопрактикуващи лекари. Към обяд тя продължава да е дълга.

За София са разпределени 8500 дози от „Пфайзер“ и толкова от „Модерна“. Пазят се толкова количества и за втората игла.

Около 9 ч. личните лекари започнаха да се редят на опашката пред сградата на здравната инспекция. Всеки от тях може да вземе два флакона от ваксината на „Пфайзер“ и два от тази на „Модерна“, т.е. общо 32 дози РНК ваксини.

Личните лекари в столицата са около 850. Засега количествата РНК ваксини, които могат да получат, са лимитирани. Това не е така обаче за аденовирусната ваксина на "АстраЗенека". От нея могат да вземат колкото поискат.

"Напрежение не би трябвало да има, просто трябва да има малко търпение от страна на общопрактикуващите лекари. От днес стартираме поетапно, всяка седмица ще има количества от всички ваксини", обясни доц. Лили Маринова от РЗИ-София.

Млад мъж се е записал през електронната система за РНК ваксина, която да му поставят в пункта в РЗИ. Веднъж вече ваксинирането му е отложено, получил е SMS за нова дата - днес. Инспекцията обаче го връща и го препраща да се запише при личния си лекар.

От РЗИ обясниха, че в техния пункт поставят само от ваксината на „АстраЗенека“, а РНК ваксините, които днес разпределят по личните лекари, ще са за хора от четвърта фаза -  хронично болни и на възраст над 65 години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!