Историческо изкачване на Черни връх. Днес за първи път човек с увреждания изкачи най-високия връх на Витоша в инвалидна количка. 

Снимка: bTV

Осъществяването на мечтата е благодарение на българско изобретение.

Ивайло Колев и екипът му са изобретателите на първата електрическа инвалидна количка у нас, която може да се движи по всякакви терени. От кал и пясък до камък и чакъл. Той няма образование по механотехника.

Снимка: bTV


„Запознахме се с хора с увреждания, които тренират баскетбол. Това беше стартът на нашия проект, видяхме изключителният им хъс и решихме, че трябва да направим нещо, да им помогнем”, обясни Ивайло Колев.  

Животът на Владимир Гюров се променя драстично преди 18 години. Но той не се отказва да спортува. Тренира баскетбол, тенис на корт, колоездене и кара ски. Днес вече е с още един връх по-високо от всички, които се отказват в подножието.

Снимка: bTV


„Достатъчно активно си живея живота. И самият факт, че съм тук и сега с това интересно съоръжение. Мисля, че са малко и здравите прави хора, които са се качвали на Черни връх”, споделя Владимир.

Българското изобретение и примерът на Владимир отварят път и на други хора с увреждания да осъществят мечтата са за върхове.