От днес Българският червен кръст започва раздаването на хранителните продукти от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица. Около половин милион българи могат да се възползват от инициативата.

Кампанията стартира в Хасково, където има два пункта. В областта право на такава помощ имат 10 964 лица. Списъкът е определен от социалните служби. Още  от сутринта, пред пунктовете на БЧК се извиха опашки от нуждаещи се. 

Помощта за едно социално слабо семейство се равнява на близо 17,5 кг. 

Всеки пакет съдържа 15 вида хранителни продуктa - брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и 9 вида консерви от зелен фасул, зрял боб, домати, зелен грах, гювеч, говеждо месо, говежди кюфтета, пиле фрикасе. 

За 76-годишната Алина Кехайова, която за първи път се възползва от програмата, подобна помощ е от голямо значение. Но в списъците името ѝ  не фигурира. 

"Тази жена е получила енергийна помощ или целева помощ за отопление, но през тази година, за отоплителен сезон 2020-2021, а  ние раздаваме помощи на лицата от отоплителен сезон 2019-2020", обясни директорът на БЧК Хасково Минка Мичеринкова.

76-годишната жена си тръгна с празна чанта от БЧК, но с обещание - да бъде включена в друга програма. Кампанията ще продължи до 19 октомври.