Тази седмица приключи първата сесия на 44-тото Народно събрание. За някои депутати обаче така нареченото „ваканцуване“ започна много по-рано.

Отсъстващ №1 на парламента вече традиционно е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Всъщност всяко седмо неизвинено отсъствие от заседание е негово.

Има обаче и други, които също са се представили „добре“ – независимият Ангел Исаев е на второ място по бягства от заседания. Третата позиция е за Валентин Ламбев от БСП.

Снимка: bTV

Общо за три месеца от началото на сезона натрупаните отсъствия са 68.

Снимка: bTV

Първото и последно появяване на Пеевски в сградата на парламента от старта му беше в деня на клетвата. От тогава от него ни вест, ни кост. Колегите му обаче не са в тревога.

„Г-н Пеевски най-вероятно си има ангажименти, но работата в пленарна зала не е единственото задължение на един депутат“, обясни колегата му от ДПС Хамид Хамид.

Не така мислят другите партии. Според тях подобно поведение е укоримо.

„Едно от основните качества, които трябва да притежава народният представител, е самодисциплина. А не да чака да го питат защо си на работа, защо не си на работа“, коментира Красимир Велчев от ГЕРБ.

„Който може да си позволява да отсъства, явно че има повече пари“, каза пък Славчо Велков от БСП.

Към момента депутатите са на ваканционна вълна и всичките им политически планове се отлагат за след отпуската.

Вратата на пленарната зала ще остане затворена до 1 септември, когато е и първото заседание на депутатите.

А равносметката им сочи, че ще запомнят тази сесия със „Суджукгейт“, скандала за НДК и единодушието по декларацията с Македония.