Между 50 и 100 нови фирми за дезинфектанти са се появили у нас от началото на кризата с коронавируса.

А производители на... дезинфекциращи продукти сигнализират, че не е ясно каква част от продукцията на новосъздадените фирми отговаря на изискванията.

Снимка: btvnovinite.bg

Зорница е майка на три деца и не се разделя с гела си за почистване на ръце, особено когато излиза навън.

Признава, че купува дезинфектанти от аптеката, защото има доверие.

„Сега, ако човек си купува от интернет, е друг въпрос. Там не може да е сигурен или си купи от улицата просто“, споделя тя.

Снимка: btvnovinite.bg

За да сме сигурни, че продуктът наистина дезеинфекцира и може да унищожи упорит вирус като COVID-19, трябва да бъде регистриран в Здравното министерство.

Собственикът на фирма за дезинфекциращи препарати Виктор Азманов обясни, че трябва да се провери къде е изписано, че даденият продукт има съответната регистрация.

„Тя е изписана  на опаковката. Това означава, че са направени тестове и са изследвани продуктите“, подчерта той.

С дезинфектантите обаче се злоупотребява, алармират производители.

„Кръщават продукта си ативирус, а на етикета пише антибактериален гел. Трябва да следите този препарат да бъде наречен дезинфектнат или биоцид, а не антибактериален. Антибактериалните продукти се регистрират като козметични продукти“, подчерта Азманов.

Снимка: btvnovinite.bg

Контрол върху дезинфектантите на пазара извършват здравните власти. Дали предвиждат по-строги мерки, не отговориха, но препоръчаха да се доверяваме само на сертифицирани продукти.

Не по-малко важно е и правилното им използване,  казват експерти. След като измием старателно ръцете си и ги подсушим – тогава може да нанесем и дезинфектант.

За максимален ефект трябва да се втрие в кожата поне 15 секунди.