Български фирми в областите София, Перник и Монтана се разследват от Европейската прокуратура. Конфискувана е техника от 9 фирми, като от  офиса на Лаура Кьовеши ги посочват за измами с евросредства.

От европрокуратурата не съобщават имената на компаниите, разпространиха само снимки на иззетата техника.

Разследваните лица са управители, собственици и представители на дружества, които са кандидатствали и получили средства от ЕС по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Те са заподозрени в участие в организирана престъпна група и в представяне на фалшиви документи и декларации с цел незаконно получаване на тези средства.

По искане на обслужващия европейски делегиран прокурор и с разрешението на Специализирания наказателен съд на България Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) извърши 25 претърсвания на жилища, офиси, складове и превозни средства, собственост на тези дружества. По време на претърсванията са иззети голямо количество документи и оборудване (самосвали, багери, челни товарачи), което е било закупено с получените средства, на стойност 6 млн. евро.

„В случая, който излиза днес, това в поредното доказателство, че европейската прокуратура работи за разлика от българска прокуратура. Още януари месец, когато министерството се конституираше, възобновихме диалога с МВР и предадохме редица материали точно по отношение на европрограмите у нас, които са достигнали до Европейската прокуратура. Виждате, че само два месеца след това има активни резултати….. Ще имаме активна работа с разследващите органи отсега нататък, така че такива злоупотреби да се избягват в бъдеще“, заяви Даниел Лорер – министър на иновациите и растежа.

„Точно в моя период бяха наложени финансови корекции на всичките фирми на сто процента и  приветствам разследването на европейската прокуратура. Нямам никакви притеснения“, посочи Лъчезар Борисов, бивш министър на икономиката.