Драстичен спад в желаещите да учат за медицински сестри, отчита ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Добромир Димитров. Пред БНР той обясни, че от 635 желаещи през 2011 г., само за десет години, бройката им се стопява до 286 през 2021 г.

„Ниското възнаграждение, лошите условия на труд, тежката професия като цяло, от там кандидат-студентът, черпейки информация каква ще му е реализацията на пазара, той променя решението си, не иска да кандидатства в тези специалности“, коментира проф. Димитров.

По данни на статистическия институт към края на миналата година у нас има регистрирани близо 45 хил. специалисти по здравни грижи. Малко повече от половината от тях са медицински сестри, но въпреки това здравната система изпитва недостиг именно от такива специалисти, казва проф. Димитров:

„Съотношението сестра-лекар е 0,9 към едно. В момента при изискван минимум от 2 към 1. Трябва да заговори наистина държавата, за да защити специалностите „медицинска сестра“ и „акушерка“, за да може да набираме повече кандидати, тоест тази професия да стане по-желана от кандидат-студентите“.

В началото на този месец здравното министерство предложи на Министерството на образованието професията „медицинска сестра“ да се определи като защитена.