Здравната каса да плаща допълнителни изследвания на деца, бременни и възрастни. Предложението на здравното министерство в момента е на етап обществено обсъждане.

Предлага се към профилактичните прегледи на децата на 7, 10 , 13 и 16 години да се поема изследване на кръвна картина, а за 16-годишните - и на кръвна захар и холестерол.

И нещо, което бременните чакаха от години - вече ще се покрива ехографското изследване за фетална морфология на бебето.

Предвидени са и повече на брой акушерски ехографии.

За жените между 30 и 50-годишна възраст периодично ще се поема ехографско изследване на млечните жлези с цел ранно откриване на рак на гърдата.

На бременната в третия месец Деница Ташева ѝ предстои ранен биохимичен скрининг на плода. Тя ще плати за изследването, което определя и риска от синдром на Даун. „230 лева, което за едно българско семейство хич не е малко“, казва Деница.

Ако предложенията на здравното министерство станат факт, поне за следващото подобно изследване Деница няма да плаща, тъй като касата ще поема и последващото ехографско изследване за фетална морфология.

На всеки 3 години жените между 30 и 50-годишна възраст задължително ще минават през ехографко изследване на млечните жлези, за което ще плаща касата.

При децата периодично ще се поема кръвната картина и урината.

На 16 годишните - и кръвната захар и холестерола.

За хората над 18 се предлага на всеки 5 години касата да плаща за кръвна картина и за показатели за проблеми с бъбреците и черния дроб.

„Българинът много мрази да ходи на профилактичен преглед с презумпцията, че може да му се открие нещо, а хората трябва трябва да разберат, че своевременното откриване на заболяване в ранен стадий на което и да е заболяване, увеличава възможността пред нас лекарите за адекватно лечение“, коментира общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

В бюджета на касата за тази година са заложени повече пари за извънболнична помощ, в рамките на които може да се изпълнят предложенията, твърдят от здравното министерство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!