Кой ще плаща за водата, която София ще подава към Перник и кой ще поддържа 13-километровият водопровод? Тези въпроси изникват още преди Столичният общински съвет да е одобрил плана за миньорския град.

Докато водата в язовир Студена продължава да намалява, притесненията за чия сметка ще бъде спасителния план растат. „Не е справедливо хората в София да плащат. Не е справедливо и хората в Перник да плащат, защото това е резултат от управленски грешки“, коментира Цветанка Илиева.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е категорична, че сметката няма да е при софиянци. Водата няма да поскъпне и за перничани, категоричен е и кметът на миньорския град Станислав Владимиров.

Снимка: btvnovinite.bg

Средствата за изграждането на водната връзка между София и Перник са осигурени от държавата. За чия сметка ще е обаче поддръжката?

„ВиК-Перник и „Софийска вода“ трябва да направят договор, в който да фигурират разходите за транспортирането на водата. Както ВиК-Перник финансира всички дейности по доставката на вода, така ще финансира и този разход“, уточни регионалният министър Петя Аврамова 

От „Софийска вода“ не отговориха за чия сметка ще е поддръжката на съоръженията. А от ВиК-Перник казаха, че детайлите ще станат ясни след финализиране на проекта. Водният регулатор заяви, че ще вземе отношение след изясняването на детайлите по проекта.