Държавата продължава с проверките на басейните и на плажните аксесоари.

"По-възрастните трябва да знаят, че тези високи температури предразполагат към инфаркт, инсулт, много хора излизат от ритъм. При най-малките отклонения от състоянието веднага идват мерим им кръвното, преценяваме как да реагираме", каза медицинската сестра Мария Микова.

Галя Динева редовно посещава басейни с детето си.

"Предпазваме децата да не гълтат водата обясняваме, че не е редно, но изключително приятна е водата и е много чисто", каза тя.

Докато басейните се пълнят с хора, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор проверява елементите им за вграждане, филтрацията и помпите.

"Ако няма решетки на преливници и сифони, това може да доведе до попадане на ръка на малко дете; неизправно закрепени стълби може да доведе до падане, удряне в ръба; остри части - когато стълбите не са закрепени добре, това може да доведе до порязване", заяви Васил Василев от Главна дирекция "Държавен технически надзор".

Санкциите започват от 500 лв., а ако нарушителят откаже да затвори басейна, го грози глоба до 30 000 лв.

Внимание и към аксесоарите за най-малките. Експерти показват за какво да внимават родителите, когато избират пояси за ръце и жилетки.

Когато има "СЕ" маркировка, продуктът отговаря на изискванията за безопасност. Трябва да бъдат посочени име и адрес на производител и вносител.

"Ето това са напълно несъответстващи продукти, които няма абсолютно нищо. Няма гаранция, че могат да издържат ръбовете, няма да спаднат изведнъж докато се къпе детето и да съхранят неговия живот", каза главният директор на ГД "Надзор на пазара" в ДАМТН Мирослав Йотов.

В рамките на кампания миналата година са проверени 380 пояса за ръце. Установени са нарушения при 219 от тях.

По репортажа работиха Елеонора Дъбова и Николета Хаджийска.