Няма съществена промяна в цените на горивата на бензиностанциите. Средните цени на бензина и дизела са само с 1 стотинка увеличение спрямо вчера, те са под 3 лв. за литър.

Снимка: bTV

Между 2 и 3 март обаче цените отбелязаха ръст между 8 и 10 стотинки за литър при различните горива. В първия ден на войната - 24 февруари, цените бяха 2,55 лв. за литър бензин и 2,62 лв. за литър дизел.

Енергийният министър обяви, че високите цени на петрола на международните пазари неминуемо ще дават отражение и у нас.

Самуил Попов зарежда гориво в автомобила си и се притеснява, че войната между Русия и Украйна може да доведе до още по-високи цени на горивата у нас.

„За много кратко време станаха доста сериозни цените, за 10 лв. сипваме три литра гориво, това е недопустимо“, смята той.

Търговците на горива обясниха, защо някои колонки са заложили на драстично увеличение през последните дни.

„Те нямаха достатъчно количества. Решиха да вдигнат цените, за да не се окаже, че нямат бензин – грешна логика, както се оказа“, заяви собственикът на бензиностанция Димитър Хаджидимитров.

Горива у нас има, уверяват браншът и властта. Нефтената рафинерия в Бургас не е намалявала производството си и работи на пълния си капацитет, заявиха за bTV от "Лукойл Нефтохим". Три танкера доставяха тази сутрин нефт.

„Няма проблем с количествата горива в България и на второ място не се наблюдава намаляване на налягането по трасетата с „Газпром“ съответно, към момента, проблем за електроенергийната система няма“, заяви енергийният министър Александър Николов.

„Всички доставки от "Газпром експорт" се изпълняват в пълен обем. Плащанията към "Газпром" за март са извършени успешно и "Булгаргаз" не е в нарушения на договорни отношения. А още от средата на февруари добивът от хранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен, когато има излишъци, или е възможно, посочи още министърът.

Енергийният министър отрече и упреците на ГЕРБ, че е продаден газ в чужбина на ниски цени в нощта, когато започва войната и заяви, че има покупка, а не продажба.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!