Оригиналните знамена на българското опълчение ще могат да видят посетителите на Националния военноисторически музей (НВИМ). 

Оригиналните знамена българското опълчение са общо пет. Най-голям интерес се очаква да предизвика и най-известното - Самарското знаме. Ще бъдат показани 5 оригинали на знамена на опълченците, които се показват много рядко.

Соня Пенкова, директор на музея, допълни, че Самарското знаме винаги предизвиква голям интерес и за последно е показвано през 2016 г. Останалите знамена не са излагани от 8 години.   

"Да помогне Бог това свято знаме да премине от край до край нещастната българска земя." Тези думи изрича  Цеко Петков, забивайки последно гвоздейче в дръжката на Самарското знаме. И то поема към бойното поле.

„Знамето минава през голяма част от изстрадалата българска земя. То участва в най-кръвопролитните боеве при Стара Загора и Шипка. То може би създава първата история за героизъм на българско знаме, добави Пенкова.

Знамето е съхранявано при специални условия заедно с останалите светини на българското опълчение.

„Символът на знамето е изключително силен във военното изкуство. Виждаме трикольор не със същия червен цвят, който е днес от нашето национално знаме, но подредени в хоризонталния ред на нашето знаме – бяло, зелено и червено. Имат задължително лъв на една от двете си страни и изображение на светците закрилници”, посочи директорът на музея.

Знамената ще останат в експозицията на музея до 11 март, oсвен Самарското, което ще бъде изложено само и единствено на Tрети март.

В деня на отворените врати гостите на музея ще имат безплатен достъп и до постоянната хронологична и външна експозиция.