За 15-и път стартира кампанията „Жълти стотинки – деца помагат на деца“. Тази година столица на инициативата е Силистра.

В крайдунавския град координатори на кампанията са мотористите от мотоклуб „Айрън Крос". Децата от Детска градина „Иглика“ първи чуха рева на тежките им мотори.

Снимка: btvnovinite.bg

„Идеята на инициативата е да се съберат средства за закупуване на оборудване на неонатологичното отделение в Силистренската болница“, казва Теодор Симеонов, президент на мотоклуб „Айрън Крос“.

Снимка: btvnovinite.bg

Някои от децата вече се бяха подготвили с даренията си.

„Детска градина „Иглика“ е детска градина, отворена към благотворителни каузи. И днес с голямо желание посрещат мотористите на град Силистра и откликват на инициативата като всички деца даряват своите детски стотинки“, казва заместник-директорът на детското заведение Диана Русева.

Снимка: btvnovinite.bg

Между 350 и 400 новородени минават на година през силистренската неонатология. Според д-р Румяна Манева, завеждащ отделението, то се нуждае от поне един съвременен кувьоз с монитор, инфузионна помпа, модерен щадящ апарат за вентилация,  портативен ехограф, легла.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ценното в инициативата „Жълти стотинки“ е съпричастността, която ние провокираме в децата от още малка възраст, да имат добро отношение към другите деца – особено към болните, да са съпричастни, милосърдни“, казва д-р Румяна Манева, завеждащ неонатология в МБАЛ-Силистра.