Абсурдно е да има разделение на учителите по възраст. Това каза в интервю за „Фокус” Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. „Това е дискриминация и никой няма да я допусне, никой да не си прави илюзията”, посочи тя.

„Ние говорим с икономически понятия и сме категорични – минималната работна заплата да не е 500 лева, а 550 лева заедно с 5% увеличение на всички учителски заплати. Образованието не е стока, ние не произвеждаме болтове и гайки и който иска да ни насочи към пътеката, че образованието е стока, много бърка, защото ние като синдикат познаваме абсолютно всички политики, свързани със задължителния характер на базисното образование. Никой няма право да разделя съсловието, никой няма право да дискриминира по възраст, никой няма право да нарушава Закона за защита от дискриминацията, който е ясен и категоричен в България”, добави още Такева.

„5% увеличение на учителските заплати са възможни. Имаме парите, очакваме така, както министър-председателят е поел ангажимента, да се гласува и да отпуснат допълнително пари, за да може това да се случи”, посочи Янка Такева.

„Всяко едно пренебрегване на учителя води до унищожаване на общественото развитие на страната. Ние, учителите, си имаме самочувствието на хора, които имат най-голямата обществена значимост в обществото. Колкото по-рано го осъзнаят абсолютно всички, толкова по-добре за цялото общество”, допълни председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.