Тревога край Карнобат. Взрив в складове за боеприпаси с отпаднала необходимост вдигна властите на крак призори. Жертви и ранени няма.

Собственикът на обекта, оръжейният производител Емилиян Гебрев, алармира в „120 минути“ по bTV, че има нарушаване на външния периметър около базата.

16 часа след взрива и пожара районът остава отцепен, дори на километри от горящия склад, в който се съхраняват боеприпаси с отпаднала необходимост. На място има пожарна и полиция, които не могат да влязат докато не минат 72 часа от последните гърмежи. Малко преди 4 сутринта огнеборци тръгват по сигнал за пожар край Карнобат. На място ги посрещат двама пазачи от близкия склад за боеприпаси, които разказват, че чули взрив и се изтеглили на безопасно място.

Последният от серията гърмежи се чува в пет сутринта. Складът е обезопасен със стабилна ограда и съседните сгради са невредими. Районът е отцепен, а достъпът до пожара е спрян. Полиция, пожарна и експерти остават на място.

Причините за взрива тепърва ще се изясняват. Версиите са няколко.„Интересното кое е, че районът се охранява от специализирана наша охрана, която съществува там, с доста добри технически средства, те са дали предупреждение, че се навлиза в охраняемия район и след известно време се е стигнало до пожара и до взрива“, каза за bTV собственикът на складовете Емилиян Гебрев.

Според мерките за безопасност оглед на мястото може да бъде извършен 72 часа след последните гърмежи от пет часа сутринта Ще се изчака и пълното затихване на пожара. Това е първия инцидент в склада край Карнобат. При подобен взрив в базата за утилизация на боеприпаси близо до Петолъчката преди десет години загинаха трима и десетки бяха ранени.