Самоделно взривно устройство избухна пред ресторант в столичния квартал „Лозенец” рано тази сутрин.

По първоначални данни самоделката с тротилов еквивалент около 200 грама е била поставена от външната стена на входа на ресторант „Кошарите”, който е на бизнесмена и доскорошен собственик на Локомотив (Пд) Константин (Коко) Динев.

Разследващите работят по версията сплашване, организирани от негови конкуренти в хазартния бизнес. Директорът на столичната полиция старши комисар Валери Йорданов коментира, че веществените доказателства говорят именно за това.

Случаят, по който вече се води досъдебно производство за взрив с причинени имуществени вреди, е поет от ГДБОП.
Динев обаче коментира пред bTV, че не смята взрива за свързан с него, тъй като в заведението не ходи повече от два пъти месечно. Няма врагове и не е получавал заплахи. Около 15.40 часа той се появи в сградата на СДВР за разпит с единствената реплика: "Я, тия телевизии откъде надойдоха?”.

След като излезе, отново повтори, че не споделя основната версия. Според него става въпрос за опит за дискредитация от страна на човек, когото не познава. И се пошегува многозначително: „Ако видите кораб на върха на планина, мога да ви кажа, че го е качила жена”.

Сигналът е подаден тази сутрин около 4.27 часа. При инцидента няма пострадали хора, нанесени са материални щети на заведението.

Криминалисти и експерти от СДОТО извършиха оглед на мястото. Районът бе отцепен за няколко часа, временно бе спряно и движението по пътния участък, свързващ бул. "Никола Вапцаров" и ул. "Козяк".

Кметът на столичния квартал „Лозенец” Любомир Дреков коментира, че взривът вероятно е провокиран от неуредени лични отношения на Динев. Той допълни пред агенция „Фокус”, че частни лица държат заведението, което по думите му до преди няколко години е било сред най-елитните в квартала.

„Кошарите” е едно от заведенията в столицата, което от гледна точка на музикален стил влиза в графата попфолк. Собственикът му пък остава неизменно свързан с тези среди заради браковете си с фолкпевиците Анелия и Емилия. Динев до скоро бе главно лице във футболен клуб Локомотив (Пловдив), занимава се и с хазарт, като собственик на казина в Югозападна България.